Etusivu » Kivennapaseuran haastattelussa: Antti Rautiainen

Kivennapaseuran haastattelussa: Antti Rautiainen

Kivennapaseuran haastattelussa -sarja esittelee Kivennapaseuran hallituksen ja seuran jäseniä, Kivennavan historiaa harrastavia ja tutkivia sekä karjalaisista juurista ja asioista kiinnostuneita ihmisiä. Kivennapa on ollut osa Kivennapaseuran hallituksen varapuheenjohtaja Antti Rautiaisen elämässä lapsesta lähtien. Käynnit isän kotitalolla Raivolassa herättivät kiinnostuksen hänen vanhempiensa ja esivanhempiensa sukututkimukseen ja ruohonjuuritason historiaan. 

Mies kasvokuvassa.
Antti Rautiainen

Miten Kivennapa liittyy sinun sukusi vaiheisiin?
Isänpuoleiset juureni ovat Kivennavalla. Isäni Arvi syntyi Raivolassa vuonna 1914. Isänisäni Antti syntyi Kivennavan Tirttulassa vuonna 1877. Hän toimi poliisina Raivolassa 35 vuotta. Isänäitini Anna (os. Ahtiainen) syntyi Kivennavan Kekrolassa. 

Kuka tai mikä herätti sinun mielenkiintosi Kivennapaan?
Karjalaisuus on ollut isäni suvun keskuudessa vahvasti läsnä lapsuudestani lähtien. Olen käynyt isäni kotitalolla Raivolassa lukuisia kertoja, ensimmäisen kerran yhdessä isäni kanssa vuonna 1980. Käyntien yhteydessä heräsi kiinnostukseni vanhempieni ja esivanhempieni sukututkimukseen ja ruohonjuuritason historiaan. Liityin jo ennen lakimiehen virasta eläköitymistä vuonna 2015 Raivola-Seuraan ja sittemmin Kivennapaseuraan. 

Miksi mielestäsi ihmisten on tärkeää tietää alueista, jotka Suomi menetti toisen maailmansodan seurauksena sekä siitä, että sen vuoksi 400 000 suomalaista joutui jättämään kotinsa?
Mielestäni on tärkeää tiedostaa, että osasta Suomessa asuvista karjalaisista tuli maailmansodan seurauksena siirtokarjalaisia. Kivennapaseuran ja Raivola-Seuran toiminnassa pidän tärkeänä sukupolvien ketjun jatkuvuuden turvaamista etenkin siirtokarjalaisen perinteen, tapojen ja muistojen välittäjänä. 

Kerro joku Kivennapaan liittyvä tarina tai tieto, jonka haluat jakaa tämän haastattelun lukijoille.
Olimme viime kesänä poikani kanssa Pietarissa kisamatkalla jalkapallon EM-kisoja seuraamassa. Käväisimme myös Raivolassa ja pulahdimme helteisenä kesäpäivänä Roslivajärveen. Poikani kertoi matkan jälkeen tämän ensimmäisen käyntinsä isovanhempien asuinpaikoilla olleen hänelle hyvin merkittävä tapahtuma. Se havahdutti hänet mietiskelemään menneitä aikoja ja esivanhempia, jotka olivat asustaneet samoilla paikoilla vuosisatojen ajan. Hänen mielestään oli koskettavaa, että viime sotien seurauksena hänen isoukkinsa perheineen lukuisten muiden perheiden tavoin joutuivat evakkoina siirtymään tuntemattomille seuduille muualle Suomeen. 

Mikä tuo sinulle iloa elämään?
Iloa elämääni tuovat karjalaisen järjestötoiminnan lisäksi liikunnan harrastaminen, kaksi vilkasta Volpino Italiano koiraa, puolison kanssa yhteiset kulttuuriharrastukset, espanjan kielen opiskelu ja siihen liittyvä Espanjan matkailu.

Lue lisää:
– Kivennapaseuran haastattelussa -sarja
Raivola-Seuran sivut
Raivola Kivennapa-Wikissä

Julkaistu: 2.6.2022

Asiasanat