Etusivu » Kivennapa näkyi Karjalaisten kesäjuhlilla

Kivennapa näkyi Karjalaisten kesäjuhlilla

Karjalaiset kesäjuhlat ovat kaikille avoimet juhlat, jotka järjestetään kerran vuodessa viikkoa ennen juhannusta eri puolilla Suomea. Kivennapaseuran puheenjohtaja Pentti Mäkinen kertoo kesän 2022 Karjalaisista kesäjuhlista.

Raumalla pidettiin 17.-19.6.2022 Karjalaiset kesäjuhlat. Kahden koronakesän aiheuttaman tauon jälkeen pidetyt kesäjuhlat houkuttelivat yhteensä noin 10 000 juhlijaa Raumalle. Vieraita tuli eri puolilta Suomea.

Jokainen tunsi varmasti suurta iloa siitä, että jälleen voitiin kokoontumaan yhteen. Raumalaisittain Ol niingon gotonas -teemalla järjestetty juhlaviikonloppu tarjosi karjalaisen torin, useita laulu- ja musiikkiesityksiä, hengellisiä tilaisuuksia, liikuntaa ja tietenkin karjalaisten lippukulkueen kansallispukuisine marssijoineen. 

Rauman keskiajalta peräisin oleva kirkko oli karjalaisessa messussa viimeistään paikkaa myöten täynnä. Lippukulkueessa oli perinteiseen tapaan Suomen ja Karjalan liiton lippujen ohella piirien, sukuseurojen ja pitäjien liput. Minulla oli kunnia kantaa Kivennavan lippua airueina Raija Levo ja Sirpa Lehtonen. 

Kansallispukuisia ihmisiä kulkueessa kesäisessä säässä. Kyltissä lukee Kivennapa.

Luonnollisesti kesäjuhlilla oli tilaisuus pitkästä aikaa tavata tuttuja ja ystäviä. Sunnuntain päiväjuhla houkutteli Äijänsuon jäähalliin yli 1000 osanottajaa. Jäähallissa oli myös karjalainen tori ja siellä Kivennavalla perinteiseen tapaan oma pöytä. Hyvässä yhteishengessä Kivennapaseura, Entiset Kivennapalaiset ja Raivola-seura esittelivät toimintaansa ja runsasta kirjavalikoimaa. Raija Levo ja Seppo Henttinen toivat  jälleen kerran runsaan kirjavalikoiman tarjolle ja vastailivat asiantuntevaan tapaansa juuristaan kiinnostuneille. 

Kaksi henkilöä seisoo kirjapöydän takana.

Juhlakulkueessa liput ja kansallispuvut herättivät ansaittua ihailua. Raijan äyrämöispuvun kesäesiliina herätti erityistä kiinnostusta.

Ihmisiä tutkimassa kansallispuvun esiliinaa.

Ukrainan sota ja sen siviileihin kohdistuva väkivalta ja karjalaisten evakkojen yhteiset kokemukset hallitsivat keskusteluja. Muistot meillä evakkojen jälkeisilläkin ovat edelleen pinnassa. Sodan vakavia vaikutuksia muun muassa karjalaisten yhteisöjen kotiseutumatkoihin ja yhteistyöhön luovutetussa Karjalassa pohdittiin niin juhlapuheissa kuin pienemmissä keskustelupiireissä. 

Pääjuhlan kohokohta oli kirjailija FT Anna Kortelaisen juhlapuhe. Hän puhui sykähdyttävästi muistamisen tarpeesta. Karjalainen kulttuuriperintö on olennainen osa sukupolvien ketjua.

Karjalan Liiton puheenjohtaja Outi Örn nosti puheessaan esille lähihistoriaa koskeva tiedon keräämisen tarpeen. Yli 30 vuoden ajan olemme voineet tutustua kotiseutumatkoilla luovuttuun Karjalaan. Tuon ajanjakson tiedon kerääminen on tänä päivänä erityisen tärkeää, koska näköpiirissä ei ole odotettavissa paluuta entiseen kotiseutumatkailuun. Nyt on aika tutkia ja tallentaa tätä tietoa.

Lisätietoja:
– Karjalaiset kesäjuhlat Karjalan Liiton sivuilla
– Karjalaiset kesäjuhlat -tapahtuman Facebook-sivu


Julkaistu: 27.6.2022
Teksti: Pentti Mäkinen
Toimittaja ja julkaisija: Riitta Taarasti

Asiasanat