Joulukuussa Kivennapaseuran jäsenten postiluukuista kolahti jokavuotiseen tapaan seuran tiedotuslehti Kivennapalainen. Jokainen kivennapalaisuudesta ja karjalaisesta kulttuurista kiinnostunut on tervetullut Kivennapaseuran jäseneksi ja mukaan seuran toimintaan. Jäsenyytesi myötä saat kerran vuodessa myös Kivennapalainen-lehden. Tässä artikkelissa kurkistetaan siihen, mitä vuoden 2022 lehti tarjoaa lukijoilleen. Sieltä saattaa hyvinkin löytyä myös siemeniä hyville keskusteluille sekä muistojen ja tietojen kertomiselle.
Uusi numero lähtee liikkeelle lehden päätoimittaja Helena Tapperin kirjoituksella karjalaisuuden ja Kivennavan merkityksestä sekä Kivennapaseuran puheenjohtaja Pentti Mäkisen ”Vaalikaamme Kivennavan muistoja” -pääkirjoituksella.
Historiasta kiinnostuneille on tarjolla mielenkiintoisia tietoja Kivennavan pitäjän evakuoinnista. Raija Levon ja Terhi Koiviston artikkelikokonaisuus esittelee Kivennavan nimismiespiirin arkiston evakuointisuunnitelman dokumentteja kuvina sekä artikkelin Kivennavan kunnalliskodin evakuoinnista talvisodan alla. Kokonaisuutta on täydennetty Kivennapa-Wikissä aiemmin julkaistulla tekstillä Aune Kurvisen ensimmäisestä evakkoon lähdöstä.
Historiasta kiinnostuneita hemmotellaan lisäksi Markku Henttisen artikkelilla, joka valaisee kauppaa ja salakauppaa Kivennavalla. Kirjoituksen pohjana ovat Unto Pyykön tekemät haastattelunauhat, joita hän teki 60-luvulta 90-luvun alkuun.
Mukana lehdessä on myös muistelmakirjoituksia. Seppo Sokka kirjoittaa isänsä Tenho Sokan muistelmista Tammiselältä, sodista ja jälleenrakentamisen ajoilta. Pekka Kirjavainen puolestaan esittelee muutamia vanhoja kivennappoisia sukuja.
Myös sukututkimus pääsee lehdessä esille Raija Levon artikkelin myötä. Jaana Mansikka kirjoittaa puolestaan Hellä Neuvonen-Seppäsen väitöskirjasta, joka käsittelee evakkojen lasten tarinoita.
Kulttuuriakaan ei ole unohdettu. Mukana lehdessä on Olavi Paavolainen, joka on yksi tunnetuimmista kivennapalaisista. Helena Tapperin kokoama artikkeli pohjautuu Turun yliopiston emeritusprofessori Kari Immosen Kivennapaseuran vuosikokouksessa pitämään esitelmään ”Karjalaisuus Olavi Paavolaisen päivistä nykyaikaan ja tulevaan”. Helena Tapper kirjoittaa lehdessä myös toisesta kulttuurihenkilöstä. Haastatteluartikkeli avaa sopraano Marjukka Tepposen suhdetta karjalaisuuteen. Hänen isänsä juuret ovat Kivennavalla.
Kivannapaseuran kotisivujen haastattelussa-sarjasta on nostettu mukaan lehteen Kivennapa-asioiden kanssa aktiivisesti toimivan Pekka Kirjavaisen haastattelu. Mauri Iivonen haastatteli puolestaan lehteä varten kolmea tytärtään kysellen heidän näkemyksiään kivennapalaisuudesta.
Mukana on Kivennapaseuran kotisivuillakin julkaistu Riitta Taarastin toimittama artikkeli Kuopion Juankoskella sijaitsevasta matkailukartano Kivennavasta. Lehti vie lukijat myös elokuussa järjestettyjen Kivennavan kihujen tunnelmiin Pälkäneelle.
Lehti tarjoaa niin ikään Marja Halmeen kokoamat Kivennapa-Säätiön kuulumiset sekä Raivola-Seuran artikkeleita, joita ovat koonneet Raivola-Seuran puheenjohtaja Terhi Laukkanen sekä Heli Sjöberg, Jaana Mansikka ja Harri Bister.
Tervetuloa mukaan seuran toimintaan sekä Kivennapalainen-lehden lukijaksi! Jäseneksi voit liittyä helposti täyttämällä Kivennapaseuran sivuilta löytyvän lomakkeen.
Jos haluat ostaa lehden tutustuttavaksi, niin voit ottaa yhteyttä lehden päätoimittaja Helena Tapperiin, helenaetapper@gmail.com. Lehtiä on vielä jäljellä ja niitä on myynnissä 10 euron hintaan.
Lisätietoa:
– Tietoa jäsenyydestä ja liittymislomake
– Kivennapa-Wiki
Julkaistu 19.1.2023
Toimittaja ja julkaisija: Riitta Taarasti