Etusivu » Haussa Lahden / Päijät-Hämeen alueen evakkouteen liittyvää esineistöä ja aineistoa

Haussa Lahden / Päijät-Hämeen alueen evakkouteen liittyvää esineistöä ja aineistoa

Lahden historiallisessa museossa on tekeillä mielenkiintoinen näyttely! Jos sinulla on Lahden / Päijät-Hämeen alueen evakkouteen liittyvää esineistöä tai aineistoa, niin näyttelyn toteuttajat olisivat ilahtuneita yhteydenotostasi. Saimme Kivennapaseuraan kyselyn, josko Lahden historiallinen museo löytäisi kauttamme kontakteja. Löydät tästä artikkelista museon projektitutkija Silja Kuortilta saapuneen kyselyn.

Karjalaisia evakkomatkalla. Kuva: Museovirasto.

Toteutamme Lahden historiallisessa museossa evakkouteen liittyvän yhteistyönäyttelyn sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseisen, valokuvataiteilija Hanna Koikkalaisen sekä harmonikkataiteilija Anne-Mari Kivimäen kanssa. Näyttelyä varten kartoitamme evakkouteen liittyvää esineistöä ja aineistoa Päijät-Hämeen alueelta. Tarkoituksenamme on kartoittaa aineistoa mahdollisesti myös osaksi museon kokoelmaa.

Olemme kiinnostuneita esimerkiksi evakkotarinoista, valokuvista, musiikista, lauluista, soittimista yms. jotka liittyvät Lahden / Päijät-Hämeen alueen evakkohistoriaan. Myös muu esineistö on totta kai mielenkiintoista. Erityistä kiinnostusta olisi myös kivijalkamatkoilla otettuihin valokuviin, varsinkin sellaisiin, joissa ihmiset seisovat kotitalonsa tai sen kivijalan jäänteiden edessä ja katsovat kameraan. Heti 90-luvulta alkaen otetut kuvat kiinnostavat, mutta myös uudemmat. Kivijalkamatkoilla otetut valokuvat olisivat pohjana taiteelliseen työhön, mutta henkilön niin toivoessa tämä voidaan toteuttaa myös siten, että kuvassa olijoita ei voi tunnistaa tehdystä teoksesta, sekä esittää näyttelyssä ilman tunnistetietoja, kuten nimiä tai paikkakuntaa.

Lisäksi etsimme erityisesti evakkomatkalla mukana kulkeneita kenkiä ja sukkia, tallukkaita, huopikkaita, irronneita pula-ajan puupohjaisten kenkien pohjia ja lasten töppösiä. Hajonneet kengän palasetkin käyvät oikein hyvin, mikäli sellaisia sattuisi löytymään.

Yhteydenotot tarjottavasta / lainattavasta aineistosta:

Silja Kuortti
projektitutkija
Lahden historiallinen museo
silja.kuortti@lahti.fi
p. 044 482 6581


Julkaistu 11.5.2023

Asiasanat