Etusivu » Kuusi vinkkiä kirjastosta paikallishistorian aineistoihin verkossa

Kuusi vinkkiä kirjastosta paikallishistorian aineistoihin verkossa

Mistä löytyy vanhoja kuvia luovutetusta Karjalasta? Miten 1900-luvun alussa Karjalankannaksella julkaistuihin lehtiin pääsee käsiksi? Olitpa sitten etsimässä tietoa sukututkimusta varten tai kuvia näyttääksesi niitä tarinoiden ohessa, niin hyviä lähteitä löytyy. Joskus ongelmaksi voi kuitenkin nousta se, miten eri verkkopalveluiden ja tietokantojen haut saadaan toimimaan. Käännyimme kirjaston puoleen, sillä sieltä löytyy tiedonhaun ammattilaisia. Vinkit tiedonhakuun antaa kirjastojen valtakunnallista viestintää hoitava Päivi Litmanen-Peitsala, jolla on itselläänkin sukujuuret Kannaksella. Esimerkkinä käytimme Kivennapaa.

Vanha kuva joesta, jota mies ylittää lautalla kädessään mela..
Kivennapa. Mies ylittää ”lautalla” Raivolanjokea. Lappeenrannan museot / Kuva-arkisto.

1. Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot

Kansalliskirjasto on digitoinut ja asettanut vapaasti käytettäväksi suomalaiset sanoma- ja aikakauslehdet sekä erilaisia lehtisiä ja mainoksia vuoteen 1940 asti. Luovutetun Karjalan alueen lehtiä löytyy tätä myöhäisemmältäkin ajalta. Osoitteessa digi.kansalliskirjasto.fi toimii sanahaku. Se tuo esiin lehtien sivut, joissa sana esiintyy. Klikkaamalla sivun kuvaa saa näkyviin jutut ja hakusana on korostettu punaisella värillä, joten juttu on helppo löytää.

Tässä hakutulos, jossa rajaukseksi on klikattu aikakauslehdet ja hakuterminä on Kivennapa. Paljon tulee tulokseksi hevosiin liittyvää, mutta kun tulosta klikkailee eteenpäin, löytyy esimerkiksi Suomen yliopiston luetteloita so. Keisarillisen Aleksanterin yliopiston opiskelijaluetteloita, jossa kivennapalaisia opiskelijoita. Hakutuloksissa pääsee eteenpäin sivun alalaidassa olevan numerovalikon avulla. Halutessaan voi myös rajata hakua johonkin ”nimekkeeseen” eli julkaisuun ja etsiä tietyltä aikaväliltä. Kivennapa aikakauslehdissä: 
https://digi.kansalliskirjasto.fi/search?query=kivennapa&formats=JOURNAL

Luovutetun Karjalan lehdet voi digi.kansalliskirjasto.fi:n nimeke-rajauksen avulla valita oman haun kohteeksi. Jos ei ole tietoa, mitä lehtiä ilmestyi, on apua tästä Kysy kirjastonhoitajalta kysymyksen vastauksesta: 
https://www.kirjastot.fi/kysy/mita-sanomalehtia-ilmestyi-luovutetun-karjalan

Tässä hakutulos Maakansa-lehdestä hakusanalla ”Kivennapa”: 
https://digi.kansalliskirjasto.fi/search?query=kivennapa&title=fk10278&formats=NEWSPAPER 
Tässä hakutulos kylän nimellä Pamppala: 
https://digi.kansalliskirjasto.fi/search?query=pamppala&title=fk10278&formats=NEWSPAPER

2. Karjala-tietokanta Kathia

Kansallisarkiston Karjala-tietokantaan on digitoitu kirkonkirjat, eli kaste-, vihkimis- ja kuolinmerkinnät 1600-luvulta 1900-luvulle. Sieltä voi hakea nimen avulla ja eteenpäin pääsee valitsemalla seurakunnan ja sen jälkeen, mistä kirkonkirjamerkinnästä haluaa tietoa. Esimerkiksi kastetuista tulee esiin myös vanhemmat, joiden nimien avulla pääsee kurkkaamaan vanhempien vanhempia ym. Kun tietokanta antaa vanhemmaksi jonkun, joka ei ole Karjalasta, kannattaa jatkaa salapoliisityötä Hiski-tietokannasta, johon sukututkijat ovat digitoineet koko maan kirkonkirjatietoja.

Karjala-tietokanta: 
https://katiha.kansallisarkisto.fi
Suomen Sukututkimusseuran Hiski: 
https://www.genealogia.fi/hiski


3. Kannaksen kylät ja kylännimet

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kotus on julkaissut sivuillaan teoksen Kannaksen kylistä ja kylien nimistä. Sen voi lukea pdf-tiedostona Kotuksen sivuilta.

Kannaksen kylät: 
https://www.kotus.fi/julkaisut/nimijulkaisut/kannaksen_kylat

4. Karjalan kartat 

Karjalan alueen karttoja pääsee tarkastelemaan eri mittakaavoissa osoitteessa Karjalankartat.fi: 
https://www.karjalankartat.fi

5. Kuvia, arkistomateriaalia tai vaikkapa digitoituja kirjoja

Suomen kirjastojen, museoiden ja arkistojen yhteinen Finna-hakuliittymä finna.fi tarjoaa runsaat mahdollisuudet etsiä erilaisia aineistoja. Myös siellä liikutaan hakutermien avulla. Esimerkiksi pelkän ”Kivennapa”-haun tulos on aika mahdoton, yhteensä 5145 tiedostoa, jossa on asiasanana Kivennapa. Kannattaakin käyttää sivun vasemman reunan tarjoamia rajausmahdollisuuksia. Mikäli laittaa ruksin kohtaan ”Verkossa saatavilla” tippuu määrä 918 aineistoon, josta on saman tien tarkisteltavissa tulosta klikkailemalla kuva tai teksti. Jos rajaa lisää ja napsauttaa päälle ”Kuva” ja sen alta tarjoutuva ”Valokuva” on aineiston määrä 196 valokuvaa. Sen haun tulos näyttää tältä: 
https://finna.fi/Search/Results?limit=0&filter%5B0%5D=free_online_boolean%3A%221%22&filter%5B1%5D=%7Eformat_ext_str_mv%3A%221%2FImage%2FPhoto%2F%22&lookfor=kivennapa&type=AllFields

Finna.fi:n avulla voi Karjalaan liittyvää aineisto löytää myös esimerkiksi karttoina tai kirjoina. Puutarhureita saattaa kiinnostaa vaikkapa Karjalaiset kasvinimet -teos, jonka Joensuun kirjasto aikoinaan digitoi Sortavalasta peräisin olevista kirjoista:
https://digi.kirjastot.fi/files/original/7500c025dffef8453922e909110bb9b4.pdf

6. Sodan tapahtumia Kansa taisteli -lehdistä

Sotasampo.fi www.sotasampo.fi kokoaa yhteen tietoa viime sotien tapahtumista, taisteluissa menehtyneistä, taistelupaikoista ym. Sen kautta pääsee myös Kansa taisteli -lehden artikkeleihin, jotka ovat rintamalla olleiden kirjoittamia. Kivennavalle sijoittuvia tarinoita löytyy paikannimeen perustuvalla haulla kuusitoista: 
https://www.sotasampo.fi/fi/articles/?placeuri=http%3A%2F%2Fldf.fi%2Fwarsa%2Farticles%2Fplace%2Fkivennapa

Mikäli omin neuvoin ei itse kiinnostavia tietoja tahdo löytyä, Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu auttaa
www.kirjastot.fi/kysy.
Palvelussa kirjastoammattilaiset vastaavat aiheeseen kuin aiheeseen ja kysyjä saa vastauksen sähköpostiisi. Palvelussa voi hakea hakusanan avulla myös aikaisemmin vastattuja aiheita. Karjalaan liittyvää on kiitettävästi kyselty!

Julkaistu 4.5.2022
Teksti: Päivi Litmanen-Peitsala
Toimittaja ja julkaisija: Riitta Taarasti

Asiasanat