Etusivu » Kivennapaseuran haastattelussa: Helena Huuhtanen

Kivennapaseuran haastattelussa: Helena Huuhtanen

Kivennapaseuran Haastattelussa -sarja esittelee Kivennapaseuran hallituksen ja seuran jäseniä, Kivennavan historiaa harrastavia ja tutkivia sekä karjalaisista juurista ja asioista kiinnostuneita ihmisiä. Kivennapaseuran hallituksen sihteeri Helena Huuhtanen kuuli jo lapsena tarinoita isänsä synnyinseudulta Kivennavan Ahjärveltä. Myöhemmin piirakkamyyjäiset Ahjärventalolla Kangasalla oli hetki, josta seurasi entistä vahvempi kiinnostus ja mukanaolo toiminnassa. 

Helena Huuhtanen


Miten Kivennapa liittyy sinun sukusi vaiheisiin?
Isäni ja hänen sukunsa oli kotoisin Kivennavan Ahjärveltä.

Kuka tai mikä herätti sinun mielenkiintosi Kivennapaan?
Isäni ja tätini kertoivat tarinoita Kivennavalta. Heidän kuoltuaan eksyin kerran piirakkamyyjäisiin Ahjärventalolle Kangasalla. Porukka vaikutti sen verran mukavalta, että tarjouduin mukaan piirakkatalkoisiin. Piirakkatalkoot ovat kuvassa mukana edelleen, mutta niiden myötä kiinnostus myös kaikenlaiseen muuhun karjalaisuuteen ja kivennapalaisuuteen on herännyt.

Miksi mielestäsi ihmisten on tärkeää tietää alueista, jotka Suomi menetti toisen maailmansodan seurauksena sekä siitä, että sen vuoksi 400 000 suomalaista joutui jättämään kotinsa?
Parhaillaan käynnissä oleva Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut suomalaisten ja varsinkin karjalaisten kohtalon kipeästi esille. Voimme juuriltamme karjalaisina helposti samaistua ukrainalaisten tuskaan mutta myös jakaa heille toivoa ja uskoa sodan jälkeisen sekä fyysisen että psyykkisen jälleenrakennuksen onnistumiseen. Karjalaisten tarina on selviytymistarina, jonka ei soisi enää koskaan kenenkään kohdalle osuvan.

Kerro joku Kivennapaan liittyvä tarina tai tieto, jonka haluat jakaa tämän haastattelun lukijoille.
Lintulan nunnaluostari joutui Kivennavalta evakkoon väliaikaisesti Hämeeseen, Kuhmalahdelle. Luostarin lopulliseksi sijoituspaikaksi oli vaihtoehtona kaksi valtion omistamaa maatilaa, joista arpa ratkaisi tulevaksi kodiksi Heinäveden Palokin. Toinen vaihtoehto oli Kangasalan Häkärä, jonka isäni vanhemmat sitten hiukan myöhemmin ostivat ja jossa minä edelleen asun.

Mikä tuo sinulle iloa elämään?
Perhe ja läheiset, hyvin sujunut työprojekti, vadelmat ja mustikat, villasukat, kukkiva omenapuu, juuri paistettu leipä, vanhat esineet. Optimismi ja huumori.

Lue lisää:
Kivennapaseuran haastattelussa -sarja

Julkaistu: 10.5.2022

Asiasanat