Etusivu » Gummerus julkaisee evakkojen tarinoita äänikirjoina 

Gummerus julkaisee evakkojen tarinoita äänikirjoina 

Toimittaja Anne Kuorsalo kertoo Kivennapaseuran blogissa neljästä teoksista, joita hän on ollut toimittamassa evakkojen kokemuksista, ja jotka Gummerus julkaisee nyt äänikirjoina. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on järkyttänyt meitä kaikkia, mutta poikkeuksellisen lähelle sota tuli jokaista, joka on joutunut kasvamaan sodan keskellä. Sotauutiset ovat nostaneet monella pintaan raskaita muistoja omilta evakkomatkoilta. Ensimmäisenä äänikirjaksi valmistuneessa teoksessa Sodan haavoittama lapsuus on kirjoittajana mm. Kivennapaseuran pitkäaikainen puheenjohtaja Kyösti Pulliainen.

Sodan haavoittama lapsuus -kirjan kansi. Perhe istumassa maassa.
Sodan haavoittama lapsuus ilmestyi äänikirjana 5.9.2022.
Anne Kuorsalon ja Iris Salorannan toimittama kirja julkaistiin 2010 (Ajatus Kirjat).


Suomalaisten kokemukset sodan jaloista pakenemisesta ovat palautuneet kipeinä mieliin Ukrainan sodan myötä.  Niinpä Gummerus julkaisee evakkolasten vaiheista vuosina 2005-2014 ilmestyneet neljä kirjaa nyt äänikirjoina. Ensimmäisenä on valmistunut Sodan haavoittama lapsuus, jossa on mukana myös sotalasten ja sotaorpojen elämäntarinoita.

Evakkoon lapsena joutuneiden tekstien otsikkona on ”Evakkous mullisti elämän”. Kirjoittajina ovat mm. Kivennapaseuran pitkäaikainen puheenjohtaja Kyösti Pulliainen ja valtioneuvos Riitta Uosukainen.

Kyösti Pulliainen kuvaa vaiheitaan Kivennavan Siiranmäessä otsikolla ”Koti ja koulu etulinjassa”. Toinen lähtö 9.6. 1944 tapahtui aivan viime hetkellä.

”Satoi kun lähdimme. Isällä ja äidillä oli polkupyörät, me istuimme niiden tarakalla matkalaukun päällä, oli myös nyyttejä ja myttyjä pyörien päällä”, kirjoittaa Pulliainen.

Sama toistuu nyt Ukrainassa. Tavarat on korkeintaan pakattu autoihin, mutta henkisesti ja psyykkisesti sotaa pakenemisen prosessi on vaikutuksiltaan sama. Sodanjälkeisessä Suomessa lasten sotakokemuksille ei ollut aikaa eikä välttämättä edes ymmärretty niiden pitkäaikaisia vaikutuksia.

Pulliainen valaisee niitäkin: hän toteaa, miten vaikeaa on ollut pyytää keneltäkään mitään ja epäilee taustalla heijastuvan tylyjen evakkokokemusten. Hän ottaa esiin myös sen, miten lentokoneen äänen kuuleminen aiheutti ahdistusta. Siiranmäen muistoista hän viittaa juuri siihen, miten lähtöpäivää taivas oli mustana lentokoneita.

”Vasta noin viisikymmentävuotiaana kun työ edellytti runsasta matkustamista, aloin käyttää junan ja laivan sijasta lentokonetta”, kirjoittaa Joensuun yliopiston rehtorina vuosina 1984-90 toiminut Pulliainen.

Sodan haavoittama lapsuus –kirjaan on koottu yli 30 kirjoittajan tekstit. Pääotsikoista voi poimia esimerkkeinä seuraavat: ”Juuret johtavat sotavuosiin” ja ”Sodan taakka painaa yhä”. Ukrainassa nämä vastaavat taakat tulevat painamaan samaan tapaan vuosikymmeniä. 

Evakkolapset-kirjan kansi, jossa on kuvia lapsista.
Evakkolapset ilmestyy äänikirjana 10.10.2022.
Anne Kuorsalon ja Iris Salorannan toimittama kirja julkaistiin 2005 (Ajatus Kirjat).


Suomessa evakkolapset perustivat oman yhdistyksen 2002 purkamaan tunnemuistojaan. Yhdistyksen ympärillä kootuista kirjoista ensimmäinen oli 2005 ilmestynyt Evakkolapset, jossa on muistelmia evakkomatkoilta mutta samalla pohdintaa tunnemuistoista sekä siitä, miten evakkolapsuus on voinut muuttua taakasta voimavaraksi.

Vuonna 2006 ilmestyneen Evakkotie–kirjan esipuheen otsikossa ”Pakastetut muistot purkautuvat” tiivistyy koko sisältö.

Evakkotie-kirjan kansi.
Evakkotie ilmestyy äänikirjana 7.11.2022.
Anne Kuorsalon ja Iris Salorannan toimittama kirja julkaistiin 2006 (Ajatus Kirjat).


Yksi kirjoittajista on Kivennavalla syntynyt Anneli Ilonen, jonka otsikkona on ”Koulunkäynnin katkeilu tuotti opinnälän”. Ilonen on tehnyt aiheesta myöhemmin myös väitöskirjan.

Muita lukujen otsikoita ovat: ”Yhä uusiin vieraisiin paikkoihin piti sopeutua” ja ”Paikkatunne murtui pakkolähdöissä”. Kirjassa saavat Karjalan evakoiden ohella äänen myös Sallasta ja Lapista paenneet. Lapin evakot pääsivät palaamaan kotiin.

Kirjoista viimeinen on 2014 ilmestynyt Evakon pitkä vaellus, sodan jaloista jälleenrakentajiksi.

Siitä voi poimia kuvauksia ryhmittelevät pääotsikot: ”Lähdöt jättivät ikuiset jäljet”, ”Menneitä kannattaa kaivella”, ”Jälleenrakentajien kovat urakat”, ”Kiusaamista ei ole selvitetty” ja ”Kotiseutu siellä jossakin”.

Evakon pitkä vaellus -kirjan kansi.
Evakkon pitkä vaellus ilmestyy äänikirjana 5.12.2022.
Anne Kuorsalon toimittama kirja julkaistiin 2014 (Gummerus).


Äänikirjat lukee näyttelijä Eeva Litmanen. Sodan haavoittama lapsuus ilmestyi syyskuussa, muut kolme ilmestyvät loppuvuoden aikana kuukauden välein. Kirjojen tekijänpalkkiot menevät Ukrainan pakolaisten tueksi.

Olen koonnut kolme kirjoista yhdessä Iris Salorannan kanssa ja viimeisen, Evakon pitkä vaellus yksin.


Teokset ilmestyvät äänikirjoina seuraavasti: 
– Sodan haavoittama lapsuus, 5.9.2022
– Evakkolapset, 10.10.2022
– Evakkotie, 7.11.2022
– Evakon pitkä vaellus, 5.12.2022

Lisätietoja:
Evakkolapset ry:n kotisivut
Tietoa äänikirjoista Gummeruksen sivuilla
– Kivennapaseuran blogi

Julkaistu: 26.9.2022
Teksti: Anne Kuorsalo
Toimittaja ja julkaisija: Riitta Taarasti

Asiasanat