Etusivu » Kivennapaseura toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää

Kivennapaseura toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää

Suomi juhlii itsenäisyyttään tiistaina 6.12. Vuonna 2022 itsenäinen Suomi on saavuttanut 105 vuoden iän. Itsenäisyyspäivän juhlintaan liittyy paitsi ilo itsenäisestä kotimaasta, myös sodan ja kaatuneiden muisteleminen. Kivennapaseuran puheenjohtaja toivottaa seuraavan tervehdyksen myötä kaikille hyvää itsenäisyyspäivää.

Suomen lippu salossa. Taustalla metsää.
Suomen lippu. Kuva: Reijo Telaranta (Pixabay).

Tänään meillä suomalaisilla on erityinen syy muistaa sitä sukupolvea, joka puolusti isänmaatamme Neuvostoliiton raakaa ja oikeudetonta hyökkäystä vastaan. Tuo sukupolvi turvasi maamme itsenäisen olemassaolon ja demokratian. Liian moni lunasti vapautemme omalla hengellään. Kaikille sodan kokeneille jäi koko loppuelämäksi vammoja: ruumiillisia ja henkisiä.

Karjalaisille ja erityisesti meille kivennapalaisille on kotiseudun menettäminen jättänyt mieliimme kipeitä muistoja. Venäjän hyökättyä Ukrainaan ovat nuo kipeät muistot palautuneet mieliimme.

Suomi on kehittynyt sodan jälkeen tasa-arvoiseksi hyvinvointivaltioksi. Tämän päivän Suomi on oikeusvaltio, jossa kansalaisten perusoikeuksia kunnioitetaan.

Sodan jälkeen karjalaiset sopeutuivat uuteen todellisuuteen. Karjalaiset evakot saattoivat jatkaa elämäänsä uusilla kotiseuduilla. Karjalaiset ovat muiden suomalaisten tavoin antaneet panoksensa yhteisen isänmaan rakentamisessa.

Kuten 83 vuotta sitten, Suomi on tänäänkin etulinjan maa. Kuten moni muukin kivennapalainen, oli edesmennyt äitini, tuolloin vielä lapsi, Neuvostoliiton hyökätessä kotonaan Kivennavalla. Hän kuten muutkin siviilit pääsivät viime hetkellä turvaan. Sodan todelliset kylmät kasvot kuitenkin seurasivat evakkoja läpi elämän.

Tänään Suomi on edelleen etulinjan maa. Naapurina on tänään Venäjä, joka on vielä Neuvostoliittoakin arvaamattomampi. Etulinjan maana Suomelle kysymys on henkiinjäämisestä. Halu puolustaa itsenäistä Suomea on tänäänkin vahva. Itsenäisyyspäivänä meillä on isänmaa, jota kannattaa puolustaa.


Pentti Mäkinen
Kivennapaseuran puheenjohtaja


Julkaistu 6.12.2022
Teksti: Pentti Mäkinen
Toimittaja ja julkaisija: Riitta Taarasti

Asiasanat