Etusivu » Sydämen arkeologia dokumenttielokuva vapaasti katsottavissa

Sydämen arkeologia dokumenttielokuva vapaasti katsottavissa

Lahtelaisen Kino Iiriksen viehättävä aula täyttyy pimenevässä syysillassa Sydämen arkeologia dokumenttielokuvan kutsuvierasnäytökseen saapuvista vieraista. Kivennapa-Säätiön hallituksen puheenjohtaja Marja Halme, varapuheenjohtaja Jaana Mansikka sekä dokumentin ohjaaja ja käsikirjoittaja Lasse Kantola sekä kuvaaja, editoija ja kansanmusiikista juurensa ammentavan musiikin säveltäjä Veijo Ruotanen ottavat vieraat hymyillen vastaan. Paikalle saapuu myös joukko opiskelijateatteri Theatrum Olgan nuoria, joista moni oli paikalla myös kolme päivää aiemmin elokuvan ensi-illassa 8.10.2023 Kivennapasäätiön 70-vuotisjuhlaseminaarissa Karjalatalossa Helsingissä. Täpötäysi sali hiljenee, ja Lasse Kantola aloittaa dokumenttielokuvan esittelyn. 

Suomen Diakoniaopiston Lahden kampuksen Theatrum Olgan projekti lähti liikkeelle nuorten juurettomuuden ja merkityksettömyyden tunteesta. Vuoden 2023 aikana Kivennapa-Säätiön kanssa tehty tuotanto vei nuoria kohtaamaan kivennapalaisia vanhuksia ja heidän jälkeläisiään. Syntyi keskusteluja, tapahtumia ja yhteisiä piknikejä. Osa nuorista osallistui myös karjalaisten tapahtumiin ja juhliin. Yhteistyön tavoitteena oli syventyä juurien, kivennapalaisuuden ja historian tutkimiseen sekä myös omaan arjen hallintaan, kertoo Kantola.

Tapaamisten lisäksi nuoret tutkivat kyläkirjoja, valokuvia ja sodanaikaisia artikkeleita ja kirjeitä. Niiden herättämät tarinat ohjasivat eteenpäin. Projektin kantava teemana on ”Kyll myö selvitään”. Nuoret havaitsivat, että omat isovanhemmat ovat ratkoneet monia ongelmia ja haasteita sekä löytäneet vastauksia samoihin kysymyksiin, joihin tämänkin päivän nuoret hakevat ratkaisuja. Nuorissa voimistui tunne, että jos isovanhemmat selvisivät, niin kyllä minäkin selviän. Tutkimusmatkalla tutuiksi tulivat evakkomatkat ja muutot, sivullisuuden tunne karjalaisena uudessa kasvupaikassa sekä kaipuu menetettyyn Karjalaan, jonne juuret jäivät. Tematiikassa on paljon yhteneväisyyksiä myös Ukrainan tilanteeseen, toteaa Kantola.

Valot sammuvat ja yleisö pääsee katsomaan projektin tuloksena syntynyttä dokumenttielokuvan. Puolituntia myöhemmin sali täyttyy pitkistä taputuksista, ja Kantola palaa salin eteen. On yleisökysymysten ja kommenttien vuoro. Elokuva saa kiitosta siitä, kuinka puhuttelevasti se herätti historian eloon ja kuinka luontevasti menneisyys ja nykyisyys kohtasivat siinä. Nuorten spontaanius ja taidokkuus, tiiviisti tuotannossa nuorten kanssakulkijana olleen Jaana Mansikan karjalanmurteella lukemat näytteet sekä Amadeu Vivesin upeat hiekka-animaatiot ihastuttivat. Yleisö toivoi dokumenttielokuvan päätyvän myös koulujen käyttöön.

Seuraavaksi oli vuorossa Kivennapa-Säätiön hallituksen puheenjohtaja Marja Halme kiitospuheenvuoron, josta säteili vahva tyytyväisyys yhteistyöhön ja siihen, että Kivennapa-Säätiö on voinut olla mahdollistamassa dokumentin tekemisen. Marja Halme kiitti eritoten mukana olleita nuoria ja toi esille ilon siitä, että projekti on edesauttanut kivennapalaisen perinnön ja omien sukujuurien vaalimisen merkitystä. Yhteistyön taustoittamisen ja projektiin osallistujien kiittämisen jälkeen Marja Halme muistutti, että dokumentti on lahja Kivennapaseuralle. Kino Iiriksen näytösten jälkeen dokumenttielokuva on kaikkien vapaasti katsottavissa YouTubesta.

Sydämen arkeologia dokumenttielokuvan tunnelmia. Kuva: Veijo Ruotanen.
Sydämen arkeologia dokumenttielokuvan tunnelmia. Kuva: Veijo Ruotanen.
Sydämen arkeologia dokumenttielokuvan tunnelmia. Kuva: Veijo Ruotanen.
Sydämen arkeologia dokumenttielokuvan tunnelmia. Kuva: Veijo Ruotanen.


”Theatrum Olga ja Kivennapa-Säätiö ovat yhdessä luoneet tarinan, joka jatkaa eloaan sydämissämme ja muistuttavat meitä siitä, että menneisyyden rikkaus voi olla nykyhetken voimavara ja tulevaisuuden innoitus.”
– Veijo Ruotanen –


Sydämen arkeologia dokumenttielokuva ohjaajan esipuheella on julkaistu kaikkien vapaasti katsottavaksi YouTubessa. Katso dokumentti!


Tekijätiedot:
Ohjaaja ja käsikirjoitus: Lasse Kantola
Kuvaus, editointi ja musiikin säveltäjä: Veijo Ruotanen
Nuoret: Santtu Szepaniak, Milla Varso, Roni Savolainen, Asta Virtanen, Antti Pylsy, Iida Krouvi, Pihla Karhu, Sissi Mäkelä
Musiikki: Sävellys Veijo Ruotanen
Hiekka-animaatiot: Amadeu Vives
Kantele: Mirva Minkkinen 
Äänitys: Stefan Andersén
Dokumentin rahoittaja: Kivennapa-Säätiö
Tuotanto: Suomen Diakoniaopiston Theatrum Olga ja Kivennapa-Säätiö, 2023

Lisätietoja dokumentista:
Dokumenttielokuvan koostesivu Kivennapaseuran kotisivuilla
Dokumentti YouTubessa
Theatrum Olga -opiskelijateatteri Facebookissa
Kivennapa-Säätiön kotisivut

Julkaistu 29.10.2023
Toimittaja ja julkaisija: Riitta Taarast
i
Lähteet: Lasse Kantola ja Veijo Ruotanen

Asiasanat